HISTORIJAT I DJELATNOST ŠKOLE | OSNOVNA ŠKOLA "MULA MUSTAFA BAŠESKIJA" DONJE MOŠTRE – VISOKO
Početna HISTORIJAT I DJELATNOST ŠKOLE

HISTORIJAT I DJELATNOST ŠKOLE

Prema raspoloživim podacima ova škola je počela sa radom 1918/19. godine u kući Džafića u naselju Šareni Hanovi, zatim od 1940. godine nastava se izvodila u kući Šaćira i Omera Dokse, u kući Alibegovića, kao i u društvenom domu u Donjem Moštru.
Historija i razvoj su činili svoje. Potrebe za školovanjem su postajale sve veće, pa je započeta izgradnja namjenske zgrade za osnovno školovanje u naselju Šareni Hanovi-Donje Moštre i ona je završena 1958.godine.
Broj osnovaca se svake školske godine povećavao, pa se paralelno sa radom dograđivao novi prostor za rad ( barake). Međutim, najveći uspjeh za školstvo u Donjem Moštru je realizovano 1971. godine, kada se pored stare školske zgrade izgradila nova školska zgrada. U novoizgrađenom objektu nastava je počela da se izvodi 1973.godine. Novi školski objekat ima prizemlje i dva sprata i broji 15 učionica, 3 kabineta, školsku biblioteku sa preko 8.000 knjiga, potrebne kancelarije, veliki hol i fiskulturnu salu koja je sagrađena tek 1978.godine.
Tokom historije škola je mijenjala svoje nazive. Poslije II svjetskog rata nosila je ime „Visočko-fojnički partizanski odred“, da bi 1993.godine Odlukom predsjedništva općine Visoko promijenila naziv u Osnovna škola „Mula Mustafa Bašeskija“ Donje Moštre.
Mula Mustafa Bašeskija je bio najistaknutija ličnost kulturne povijesti Sarajeva u Osmanlijskom razdoblju. Premda je iza sebe ostavio pjesničko djelo i na turskom i na bosanskom jeziku, slavu i ugled je stekao zahvaljujući „Ljetopisu“, koji je počeo voditi u dvadesetpetoj godini života (1756) i koji je vodio do 1804/05. godine. Ovaj svojevrsni „roman mozaik“ jedno je od najčudesnijih i najraskošnijih književnih djela nastalih na ovim balkanskim prostorima u to vrijeme.
Trenutno škola obuhvata i obrazuje školske obveznike iz 7 mjesnih zajednica (Donje Moštre, Zimča, Porječani, Radovlje, Liješeva, Orašac i Kološići). Udaljenost pojedinih naseljenih mjesta od Centralne škole je približno ista, a problem udaljenosti je ublažen postojanjem peterorazrednih područnih škola u Porječanima, Radovlju, Orašcu i Gornjoj Zimči. Zbog manjeg broja učenika školske 2003/04. godine je ugašen rad u područnoj školi Kondžilo.

Trenutno škola broji 1142 učenika, raspoređenih u 53 odjeljenja. Nastavu izvode 31 nastavnika razredne nastave i 49 nastavnika predmetne nastave i svi su stručno osposobljeni za samostalno izvođenje nastavnog procesa. Ukupan  broj  uposlenika je 104.

PASSWORD RESET

LOG IN